Thursday, November 22, 2012

Pemakanan Sihat Sepanjang Ramadhan


Apa yang patut dimakan semasa bulan Ramadan?

Pastikan mengambil diet secara sederhana dan seimbang daripada semua kumpulan makanan utama, cukup kandungan karbohidrat (Roti, Bijiran), protein (ikan, ayam susu dan produk tenusu, daging) kacang dan kekacang, sayur-sayuran dan buah-buahan. Pentingnya diet seimbang ini untuk memperbaiki profil kolesterol darah, mengurangkan keadaan asid dalam perut, mengelakkan sembelit dan masalah pencernaan yang lain, serta menyumbang kepada cara hidup yang aktif dan sihat.

Makanan Ketika Bersahur

Memandangkan jangka masa berpuasa yang agak panjang, kita perlu mengambil makanan yang dihadamkan secara perlahan (seperti nasi, kekacang, gandum, mee: karbohidrat kompleks) yang dapat bertahan selama 8 jam, termasuklah makanan yang mengandungi serat (kurma, buah tin, sayur-sayuran spt bayam, pucuk ubi dll, oat)  berbanding dengan makanan yang cepat dihadamkan seperti kuih muih, cordial dll. Pengambilan makanan cepat hadam secara berlebihan boleh mengakibatkan seseorang berasa letih atau lesu sejurus selepas makan. Sebaik-baiknya elakkan:

  1. Makanan goreng dan tinggi lemak kerana boleh menjejaskan penghadaman, menyebabkan pedih ulu hati dan masalah berat badan.
  2. Makanan yang mengandungi terlalu banyak gula seperti karbohidrat ringkas khasnya ketika sahur boleh meningkatkan paras insulin lalu menurunkan paras gula dalam darah.
  3. Pengambilan makanan secara berlebihan.
  4. Minuman yang berkafein kerana kafein seperti teh, kopi, Nescafe dll kerana kafein akan meningkatkan metabolisme badan ini menyebabkan kita akan berasa cepat lapar.

Makan dan minum ketika berbuka puasa
1.      Segerakan berbuka
Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda yang bermaksud:
Manusia akan senantiasa berada dalam kebaikan selama mereka menyegerakan berbuka.”
(HR. Bukhari dan Muslim)
2.      Sebaiknya mula dengan makanan yang ringan dan mudah dihadam seperti buah-buahan atau jus buah-buahan, diikuti dengan makanan berat secara sederhana dan kemudiannya snek (seperti buah-buahan pisang, betik, tembikai, kurma dll) secara berkala.
Melihat kepada amalan Rasulullah SAW, Sebagaimana Anas bin Malik radhiyallahu ‘anhu berkata yang bermaksud:
 “Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam biasanya berbuka dengan rothb (kurma basah) sebelum menunaikan solat. Jika tidak ada rothb, maka baginda berbuka dengan tamr (kurma kering). Dan jika tidak ada yang demikian beliau berbuka dengan seteguk air.” (HR. Abu Daud dan Ahmad, hasan sahih)

3.  Makan secara sederhana tidak berlebihan dengan tidak mengikut nafsu lapar kita sepanjang berpuasa serta elakkan pengambilan makanan terproses secara berlebihan dan tingkatkan jumlah pengambilan fiber dengan mengambil buah-buahan dan sayur-sayuran yang mencukupi dalam diet.

Rasulullah SAW  bersabda yang bermaksud:

 “Tidaklah seorang anak Adam mengisi sesuatu yang lebih buruk dari perutnya, cukuplah bagi anak Adam beberapasuap untuk menegakkan tulang punggungnya, dan jika diaharus mengerjakannya maka hendaklah dia membagi sepertiga untuk mkanannya, sepertiga untuk minumannyadan sepertiga untuk nafasnya”

Rasulullah SAW juga bersabda:

“Orang-orang mu’min makan dengan satu usus dan orang kafir makan dengan tujuh usus”. (HR Bukhari dan Muslim)

Akhir kata semoga kita dapat melaksanakan ibadah puasa kita pada Ramadhan ini dengan baik untuk mempertingkatkan ketaqwaan kita pada Allah SWT